Programma dinsdag - 22 juni 2021


Hieronder vind je het volledige programma voor de dag van
jouw keuze. Je kunt je inschrijven voor maximaal 3 workshops.

Er zijn vandaag nog plekken over voor volgen van een online sessie!

Klik op onderstaande button om de sessie van vandaag live te volgen.

Workshop 1.

Eerste hulp na ingrijpende gebeurtenissen

9.30 - 10.30 uur

Veel zorgmedewerkers krijgen te maken met ingrijpende gebeurtenissen, zoals overlijden, agressie of intimidatie door patiënten, familieleden of collega’s. Maar ook de stress en angst met betrekking tot corona hebben enorme impact. Hoe zorg je dat jouw collega’s op de been blijven na zo’n overweldigende ervaring? Peer support is een vorm van collegiale ondersteuning die al succesvol wordt ingezet, maar waar binnen veel zorgorganisaties ook nog veel winst mee te behalen valt.

Voordat je weet WAT je kunt doen om collega’s te ondersteunen, is het belangrijk dat je KENNIS hebt over:

  1. de impact van een ingrijpende gebeurtenis op iemand
  2. hoe mensen reageren op ingrijpende, stressvolle gebeurtenissen
  3. wat hen helpt om heftige incidenten een plekje te geven en te verwerken
  4. wat ze zelf kunnen doen en wat jij als directe collega, teammanager of organisatie kunt doen.

In deze workshop bespreken we deze punten op een dynamische wijze, waarbij Anouk ten Arve (programmamanager Gezond Werken in de Zorg – IZZ) onderzoeksresultaten en de behoefte aan collegiale ondersteuning wetenschappelijk toelicht. Ook interviewen we Lucy Dijkman (Grondlegger Peer Support, Europees gecertificeerd psychotraumatologie – OLVG) over haar ervaringen, tonen we een film over het succes van peer support bij ziekenhuis OLVG. Door de inzet van polls en de chatfunctie worden deelnemers actief betrokken.

Deelnemers krijgen concrete tools die zij binnen hun team kunnen inzetten om collega’s nog beter te ondersteunen.

Workshop 2.

Omgaan met lastig en dwingend gedrag

11.30 - 12.30 uur (vol)

Helaas komt agressie veelvuldig voor in de zorg. Corona maakt het leven er niet makkelijker op en roept bij veel mensen frustraties op vanwege lange wachttijden, onderbezetting of andere beperkende Covid-19 maatregelen, zoals verplichte mondkapjes en beperkte bezoekregelingen. Hiernaast kunnen dementerende ouderen vanuit ‘onbegrepen gedrag’ agressie vertonen (schelden, slaan, vastpakken of ander dwingend gedrag). Deze gedragingen komen voort uit het ziektebeeld en heeft een andere oorzaak en aanpak nodig dan de agressie die uit frustratie voortkomt.

Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor de moderne zorgprofessional. Als eerste begint dit bij een goede zelfzorg: op tijd je grenzen aangeven en rustig kunnen blijven in een spannende situatie. De tweede stap is het herkennen van het gedrag van de ander. Is het een ontlading van frustraties, wordt er op de persoon gespeeld of is het gedrag verklaarbaar vanuit de pathologie van de cliënt? De derde stap is de bijpassende effectieve reactie geven.

In deze korte maar dynamische online workshop leer je het verschil zien tussen frustratiegedrag en dwingend, persoonlijk gedrag. Ook kijken we naar effectieve manieren om hier mee om te gaan. Hierbij wordt de ‘Wapenkast’ geïntroduceerd, een verzameling van vijf interventie technieken (‘wapens’) om ongewenst gedrag te kunnen stoppen of veranderen. Handig gereedschap, wat ook blijkt te werken bij lastige collega’s, managers, partners en zelfs kinderen!

Workshop 3.

Voldoet jullie beleid fysieke belasting aan de eisen?

13.30 - 14.15 uur (VOL)

De BeleidsSpiegel is een checklist die helpt om het beleid fysieke belasting in jouw organisatie in kaart te brengen en te ‘spiegelen’ aan de landelijke afspraken zoals ze zijn vastgelegd in de arbocatalogus. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderwerpen zoals training in het gebruik van hulpmiddelen, het beschermen van zwangere werknemers tegen fysieke overbelasting en het gebruik van transferprotocollen in de zorgdossiers. Het is een belangrijk instrument, maar het was altijd lastig om in te vullen. Daarom is er een handige online BeleidsSpiegel. Wil je meer weten over de online BeleidsSpiegel? Is het bijvoorbeeld verplicht om ‘m in te vullen? Wat doe je met de resultaten? Wie vult de BeleidsSpiegel in? In dit webinar van 15 minuten praten de ontwikkelaars van de BeleidsSpiegel je helemaal bij, kun je al je vragen stellen en horen wat andere organisaties doen met de BeleidsSpiegel. 

Workshop 4.

Zet alle zeilen bij: de voordelen van werken met glijzeilen

14.30 - 15.15 uur (VOL)

Het is tijd om ‘alle zeilen bij te zetten’, zodat wij het werken in de zorg als minder fysiek belastend gaan ervaren .
Tijdens deze workshop gaan we het hebben over de voordelen voor cliënt en zorgverlener bij het inzetten van glijzeilen.

Workshop 5.

FF snel is niet sneller

15.30 - 16.30 uur

Vóór Corona zagen we al dat veel zorgmedewerkers hun werkzaamheden ‘ff snel’ uitvoeren. In de afgelopen maanden, waarbij de druk op de zorg alleen maar hoger werd, zie je dat steeds meer professionals het fysiek even niet meer ‘redden’.

Ze vergeten gebruik te maken van de beschikbare hulpmiddelen, organiseren het werk onvoldoende vooraf, vragen collega’s niet om hulp omdat het ‘even snel’ moet. Omdat er geen tijd lijkt te zijn.

Jammer genoeg doen ze zichzelf en de cliënt daarmee te kort. Want de fysieke belasting gaat omhoog en non-verbaal stralen ze naar de cliënt uit dat ze weinig tijd hebben.

Wat je leert in deze interactieve workshop?
Je krijgt tips hoe je ‘ff snel’ uit het hoofd van je collega’s krijgt. En hoe je hen dat kan laten inzien en ervaren. Want pas als ze het zelf zien is er bereidheid tot verandering. Aan het einde van de workshop heb je een lijstje van alternatieve mogelijkheden die je met hen kan bespreken. Zodat de fysieke belasting minder wordt en de kwaliteit van zorg blijft.

Werkvormen
Het is een interactieve workshop met ruimte voor inbreng van jouw casuïstiek, ervaringen en vragen. In groepjes ga je met elkaar en de ingebrachte casuïstiek aan de slag. Waar lopen jij en anderen tegenaan, welke oplossingen zijn er mogelijk. Je gaat met de anderen op zoek naar antwoorden hoe je het anders kan doen; uit je hoofd en in je lijf voelen.
Aan het einde van de workshop heb je voor jezelf 1 of 2 aandachts-/verbeterpunten voor de komende tijd.

Workshop 6.

Tijd maken voor ergocoachtaken

doorlopend

Maak jij voor de invulling van je ergocoachtaken wel eens een planning? Je kiest je lange termijndoelen, maakt een actieplan en reserveert tijd in je agenda om eraan te werken.
Als jij bent zoals de meesten van ons, dan merk je vast ook dat je dagelijkse werk alle tijd opslokt. Je ergocoachuren verdampen. Soms weken achter elkaar.
Dat is jammer. Want je kunt meer waarde toevoegen aan je team als het je wél lukt de tijd te nemen om je plannen uit te voeren.

In deze mini-serie ontdek je in vijf stappen hoe je tijd en zin maakt voor ergocoachtaken. Vijf dagen lang ontvang je elke dag een tip of opdracht in je mailbox. Je voornemens moet je nog steeds zelf uitvoeren, maar het wordt een stuk leuker en makkelijker.

Workshop 7.

Zorg voor je loopbaan, blijf sterk in je werk

doorlopend

Wil je met plezier en energie in zorg en welzijn blijven werken? Dan is het goed om aandacht te hebben voor je loopbaan. Maar hoe doe je dat in deze onrustige tijden? Stap voor stap in een kwartiertje per dag met de online vijfdaagse ‘Zorg voor je loopbaan, blijf sterk in je werk’. Dan ontdek jij hoe je je energie vast kunt houden of terug kunt krijgen. En hoe je sterk in je werk blijft. Nu en in de toekomst voor als je wat ouder bent en je misschien op een andere manier je talent, ervaring en kennis in wilt zetten voor zorg en welzijn. Ook daar ga je mee aan de slag in de online vijfdaagse Zorg voor je loopbaan, blijf sterk in je werk.
Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 juni 2021 krijg je elke dag een e-mail van Sterk in je werk, zorg voor jezelf. Hiermee kun je vol energie en inspiratie aan de slag met je loopbaan. Deelname is gratis en mogelijk na invullen van voornaam en e-mailadres zodat jij persoonlijk de e-mails in ontvangst kan nemen.

Zorg voor je loopbaan, blijf sterk in je werk is geschikt voor iedereen die werkt in zorg en welzijn. Wil je aandacht voor je loopbaan in zorg en welzijn omdat je:
• naar het enthousiaste gevoel verlangt van toen je startte in zorg en welzijn
• je energiebalans wilt behouden
• je talenten meer wilt inzetten
• mogelijkheden voor de toekomst zoekt
Herken je je in één van bovenstaande punten? Dan ben je van harte welkom!

Klik hier om je aan te melden!

Workshop 8.

Oh jee! Hoe krijg ik ze mee??

doorlopend

Als ergocoach loop je vaak voorop. Dan is het soms lastig je collega’s mee te krijgen in je ideeën en plannen. Je kunt dan ‘weerstand’ ervaren. Herken je dat? Je bent niet de enige! Veel ergocoaches hebben hier mee te maken. Toch kan het ook anders, is de ervaring van de ergocoaches in onze trainingen. Door je te verdiepen in hoe motivatie werkt en soms dingen nét een beetje anders aan te pakken kan je veel meer bereiken. En dat zonder dat jij degene bent die steeds keihard aan het werk is.  

Wil je daar meer over weten? Dan is deze mini-training iets voor jou.
In deze mini-training in het Positief Motiveren van collega’s leer je hoe motivatie werkt. Je krijgt nieuwe inzichten en praktische handvatten, zoals het ergocoach-actieplan. Op verschillende manieren helpen we je om op een andere, positieve manier aandacht te vragen voor ergocoaching.
 
Hoe volg je de mini-training?
Deze mini-training ontvang je via e-mail. Van af maandag 21 juni krijg je dagelijks een mail – 5 in totaal. Elke mail geeft je toegang tot een korte, praktische video én een werkblad. Deze kan je uitprinten en je kunt hier direct mee aan de slag. 
 
Wil je jouw ervaringen uitwisselen met je collega-ergocoaches? Hiervoor ben je van harte welkom in de besloten Facebook-groep die speciaal voor dit doel is opgericht. In deze groep zijn wij in deze week ook regelmatig aanwezig om vragen te beantwoorden. 

Heb je na de mini-training nog vragen? Dan ben je op vrijdag 25 juni van 12.30 – 13.00 uur van harte welkom bij een vraag-en-antwoordsessie via Zoom. We ontmoeten je daar graag!