Programma dinsdag - 27 oktober 2020

Hieronder vind je het volledige programma voor de dag van jouw keuze. Om voor iedereen de trainingen beschikbaar te houden kun je in totaal maximaal 3 trainingen kiezen. Kun je niet aanwezig zijn op het tijdstip dat de training van jouw keuze gegeven wordt, of zit de training al vol? Geen nood! Alle online trainingen zijn nog minstens 7 dagen gratis terug te kijken via deze website. Heb je na het terugkijken van de online training vragen? Een aantal workshopleiders zit op vrijdag 30 oktober digitaal voor je klaar om alsnog jouw vragen te beantwoorden!

Er zijn vandaag nog plekken over voor volgen van een online sessie!

Klik op onderstaande button om de sessie van vandaag live te volgen.

Workshop 1.

Efficiënt leren over fysieke belasting met de leerstand

10.00 - 10.15 uur

De laatste jaren zien we bij het leren in de zorg drie trends. Allereerst is de zorgverlener steeds meer zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de eigen kennis en vaardigheden. Als tweede wordt er vaker online geleerd (e-learning). En tot slot worden kennis en vaardigheden vooral ‘op maat’ aangeboden: efficiënt aansluitend bij de leerbehoefte van de medewerker. De Leerstand Fysieke Belasting sluit aan bij deze trends. De Leerstand is een vragenlijst van 15 vragen over wat de medewerker denkt te kunnen en weet over fysieke belasting. Op basis van de gegeven antwoorden genereert de Leerstand een individueel leeradvies. Dus op maat en online met linkjes naar relevante artikelen, e-learnings, films etc. Direct op het scherm, maar ook in de mail.  De Leerstand is dus letterlijk bedoeld om ‘in de leerstand’ te komen en kan door Arbo- of opleidingscoördinatoren, ErgoCoaches of paramedici worden ingezet om het leren over fysieke belasting in de eigen organisatie efficiënter en effectiever te maken. Naast individueel gebruik door een zorgverlener, of een medewerker van de facilitaire dienst, kan de Leerstand bijvoorbeeld ook samen met een (nieuwe) collega worden ingevuld. Of worden ingezet bij een intervisiebijeenkomst, een functioneringsgesprek of bij re-integratie van een collega die klachten heeft aan het bewegingsapparaat. Wil je meer weten over de Leerstand? Wat is het precies, hoe gebruik je de Leerstand?  In dit korte webinar van 15 minuten praten de ontwikkelaars van de Leerstand je helemaal bij.

Wil je deze sessie terugkijken? Klik dan hier.

Klik hier voor de hand-out van deze sessie.

Workshop 2.

Omgaan met lastig en dwingend gedrag

15.00 - 16.00 uur

Helaas komt agressie voor in de zorg. Zorgmedewerkers worden geregeld geconfronteerd met lastig of dwingend gedrag. Zo kan er frustratie zijn over lange wachttijden, bezoektijden of andere ongemakken. Hiernaast kunnen dementerende ouderen vanuit ‘onbegrepen gedrag’ agressief gedrag vertonen (schelden, slaan, vastpakken, dwingend gedrag). Dit gedrag komt voort uit hun ziektebeeld en heeft een hele andere oorzaak en aanpak als de agressie uit frustratie voortkomt. Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor de moderne zorgprofessional. Als eerste begint dit bij goed zorgen voor jezelf, je eigen grenzen weten aan te geven en rustig kunnen blijven in een spannende situatie. De tweede stap is het herkennen van het gedrag van de ander. Is het een ontlading van frustraties, wordt er op de persoon gespeeld, of is het soms gedrag wat voortkomt uit de pathologie van de cliënt? De derde stap is de bijpassende effectieve reactie te geven. In deze korte maar dynamische workshop leer je het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag. Ook kijken we naar een effectieve manier om hier mee om te gaan. Hierbij wordt de ‘wapenkast’ geïntroduceerd, een verzameling van vijf interventie technieken (‘wapens’) om ongewenst gedrag te kunnen veranderen of stoppen. Handig gereedschap, wat ook blijft te werken bij lastige collega’s, managers, partners en zelfs kinderen! Er wordt gewerkt met verschillende online werkvormen.

Deze sessie is helaas niet meer terug te kijken.

Workshop 3.

Oh jee! hoe krijg ik ze mee??

Mini-training in positief motiveren van collega's

doorlopend

Als ergocoach loop je vaak voorop. Dan is het soms lastig je collega’s mee te krijgen in je ideeën en plannen. Je kunt dan ‘weerstand’ ervaren. Herken je dat? Je bent niet de enige! Veel ergocoaches hebben hier mee te maken. Toch kan het ook anders, is de ervaring van de ergocoaches in onze trainingen. Door je te verdiepen in hoe motivatie werkt en soms dingen nét een beetje anders aan te pakken, kan je veel meer bereiken. En dat zonder dat jij degene bent die steeds keihard aan het werk is.  

Wil je daar meer over weten? Dan is deze mini-training iets voor jou. In deze mini-training in het Positief Motiveren van collega’s leer je hoe motivatie werkt. Je krijgt nieuwe inzichten en praktische handvatten, zoals het ergocoach-actieplan. Op verschillende manieren helpen we je om op een andere, positieve manier aandacht te vragen voor ergocoaching.

Hoe volg je de mini-training? 

Deze mini-training ontvang je via e-mail. Van af maandag 26 oktober krijg je dagelijks een module van ons – 5 in totaal. Elke mail geeft je toegang tot een korte, praktische video én een werkblad. Deze kan je uitprinten en je kunt hier direct mee aan de slag. 

Wil je jouw ervaringen uitwisselen met je collega-ergocoaches? Hiervoor ben je van harte welkom in de besloten Facebook-groep die speciaal voor dit doel is opgericht. In deze groep zijn wij in deze week ook regelmatig aanwezig om vragen te beantwoorden. 

Als afsluiting van deze week kan je op vrijdagochtend 30 oktober van 10.00 – 11.00 uur deelnemen aan een live oefensessie via Zoom. We maken gebruik van de break-out rooms, waardoor je in kleine groepjes aan de slag gaat met een gespreksoefening én je kunt je collega’s vragen om mee te denken over jouw eigen uitdagingen.

Klik hier voor de link naar de hand-out van de training van dinsdag.

Workshop 4.

Stap op één: dat verdien jij!

doorlopend

Sta jij ook altijd klaar voor een ander? Zorg je met liefde en toewijding voor je patiënten, cliënten, bewoners of welke naam jouw organisatie eraan geeft? Zorg je ervoor dat thuis de boel draait? En misschien doe je in je vrije tijd vrijwilligerswerk, help je op school, pas je op de kleinkinderen of ben je mantelzorger? Allemaal heerlijk om te doen. Zorgen voor anderen is je kracht en talent. Toch heeft dit zorgtalent een keerzijde. Zorg jij voldoende, nee goed, voor jezelf? Uit de praktijk blijkt dit vaak een onderschoven zaak. Eerst de ander en dan ik. Daar zit geen eigen regie, dat betekent dat je geregeerd wordt.

Met de Stap op 1 vijfdaagse krijg je op een leuke manier inzicht in wat goed zorgen voor jou betekent en hoe je dit door kleine stapjes te zetten kunt realiseren. We snappen dat je het druk hebt, en toch willen we je uitnodigen om gedurende deze vijf dagen, vijf à tien minuutjes per dag aan jezelf te besteden. En ja die tijd haal je zo in, doordat je weer ruimte in je hoofd en agenda krijgt. Doe mee met deze waardevolle en praktische uitdaging en gun jezelf die stap op 1.

Meedoen is zeker niet ingewikkeld. Je kunt heel simpel via je telefoon, tablet of computer meedoen. Je ontvangt vijf dagen achtereenvolgend een mail met het thema van die dag. Elke dag bekijk je een filmpje van ongeveer 2 minuten, lees je het bijbehorende verhaal en ga je aan de slag met een korte opdracht. Dit kun je onderweg doen, tijdens het vouwen van de was of tijdens een (korte) pauze. Laat de informatie gedurende de dag lekker rustig op je inwerken. Het antwoord op de bijbehorende opdracht komt dan als vanzelf bovendrijven. Ga niet ‘hard’ aan het werk maar laat alles juist even LOS, dan komen de beste inzichten.

Meld je aan! Je ontvangt dan op maandag 26 oktober rond 13:00 de eerste opdracht.

De inschrijving voor deze training is gesloten.

Als je je hebt ingeschreven voor deze training, dan heb je per mail meer informatie ontvangen.

VRAGENUURTJE.

GEEF JEZELF EEN LOOPBAANCOACH CADEAU!

13.30 - 14.30 UUR

Een loopbaancoach? Is dat iets voor jou?

Zou je misschien wat anders binnen Zorg en Welzijn willen doen? Bijvoorbeeld andere taken in je werk of een hele andere baan, alleen weet je nog niet zo goed wat voor jou de beste mogelijkheden zijn of hoe je een switch aanpakt. Het gratis loopbaantraject van Sterk in je werk, zorg voor jezelf kan dan interessant zijn voor jou. Met een ervaren loopbaancoach van Sterk in je werk, zorg voor jezelf ontdek je waar jouw kracht ligt en welke stap je kunt nemen. Je wordt op weg geholpen naar een baan dat bij jou past.

Sylvia Feij (loopbaancoach) en Chantalle Dorenberg (projectleider Sterk in je Werk) vertellen je tijdens deze sessie wat je zoal kunt verwachten van het gratis, onafhankelijke en kortdurende loopbaantraject. Het is een interactieve sessie waarin je ze van alles kunt vragen over Sterk in je werk; de aanmelding, het traject en de loopbaancoaches. Zo ontdek je voor jezelf wat Sterk in je werk voor jou kan betekenen.

Inmiddels hebben zo’n 30.000 mensen deelgenomen aan een loopbaantraject van Sterk in je Werk. Door het advies en de begeleiding van de loopbaancoaches, weten de deelnemers beter wat ze willen, wat bij hun past en hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan met alle tips. Zo konden de deelnemers van Sterk in je werk vol vertrouwen de volgende stap nemen, zoals bijvoorbeeld een opleiding, cursus of een andere functie. De gesprekken met de loopbaancoach vinden gedurende de coronapandemie voornamelijk op afstand plaats. Zowel deelnemers als coaches hebben zeer goede ervaringen met beeldbellen of telefoneren.

Sterk in je werk, zorg voor jezelf is gratis, onafhankelijk en bij jou in de buurt. Sterk in je Werk is een initiatief van CNV zorg en welzijn en RegioPlus.

Deze sessie is nog niet volgeboekt. 

Als je een mail stuurt naar info@gezondenzekerinnovatiedag.nl, ontvang je van ons de inloggegevens voor deze sessie.