Programma woensdag - 28 oktober 2020

Hieronder vind je het volledige programma voor de dag van jouw keuze. Om voor iedereen de trainingen beschikbaar te houden kun je in totaal maximaal 3 trainingen kiezen. Kun je niet aanwezig zijn op het tijdstip dat de training van jouw keuze gegeven wordt, of zit de training al vol? Geen nood! Alle online trainingen zijn nog minstens 7 dagen gratis terug te kijken via deze website. Heb je na het terugkijken van de online training vragen? Een aantal workshopleiders zit op vrijdag 30 oktober digitaal voor je klaar om alsnog jouw vragen te beantwoorden!

Er zijn vandaag nog plekken over voor volgen van een online sessie!

Klik op onderstaande button om de sessie van vandaag live te volgen.

Workshop 1.

Fysieke belasting: ff snel is niet sneller

10.00 - 11.00 uur

We zien dat veel zorgmedewerkers ‘ff snel’ werkzaamheden uitvoeren. Ze vergeten gebruik te maken van hulpmiddelen, organiseren hun werk niet vooraf, vragen geen collega om hulp omdat het ‘ff snel’ moet etc. Daarmee doen ze zichzelf en de cliënt te kort. Want je fysieke belasting gaat omhoog en non-verbaal straal je naar de cliënt uit dat je weinig tijd hebt. Dat ‘ff snel’ zit in je hoofd en zorg nagenoeg niet voor een sneller resultaat. Maar hoe krijg je dat uit je hoofd? In de breakout-rooms gaan deelnemers met elkaar in gesprek. Eigen casuïstiek wordt ingebracht en bespreekbaar gemaakt. Is dit voor jou herkenbaar en waarom? En wat betekent dit voor jou? De cursisten gaan op zoek naar antwoorden hoe je het anders kan doen; uit je hoofd en in je lijf voelen. Ze sluiten af met 1 of 2 aandachts-/verbeterpunten. 

Deze sessie is helaas niet meer terug te kijken.

Workshop 2.

oh jee! hoe krijg ik ze mee??

mini-training in positief motiveren van collega's

doorlopend

Als ergocoach loop je vaak voorop. Dan is het soms lastig je collega’s mee te krijgen in je ideeën en plannen. Je kunt dan ‘weerstand’ ervaren. Herken je dat? Je bent niet de enige! Veel ergocoaches hebben hier mee te maken. Toch kan het ook anders, is de ervaring van de ergocoaches in onze trainingen. Door je te verdiepen in hoe motivatie werkt en soms dingen nét een beetje anders aan te pakken, kan je veel meer bereiken. En dat zonder dat jij degene bent die steeds keihard aan het werk is.  Wil je daar meer over weten? Dan is deze mini-training iets voor jou. 

In deze mini-training in het Positief Motiveren van collega’s leer je hoe motivatie werkt. Je krijgt nieuwe inzichten en praktische handvatten, zoals het ergocoach-actieplan. Op verschillende manieren helpen we je om op een andere, positieve manier aandacht te vragen voor ergocoaching.

Hoe volg je de mini-training? 

Deze mini-training ontvang je via e-mail. Van af maandag 26 oktober krijg je dagelijks een module van ons – 5 in totaal. Elke mail geeft je toegang tot een korte, praktische video én een werkblad. Deze kan je uitprinten en je kunt hier direct mee aan de slag. 

Wil je jouw ervaringen uitwisselen met je collega-ergocoaches? Hiervoor ben je van harte welkom in de besloten Facebook-groep die speciaal voor dit doel is opgericht. In deze groep zijn wij in deze week ook regelmatig aanwezig om vragen te beantwoorden. 

Als afsluiting van deze week kan je op vrijdagochtend 30 oktober van 10.00 – 11.00 uur deelnemen aan een live oefensessie via Zoom. We maken gebruik van de break-out rooms, waardoor je in kleine groepjes aan de slag gaat met een gespreksoefening én je kunt je collega’s vragen om mee te denken over jouw eigen uitdagingen.

Klik hier voor de link naar de hand-out van de training van woensdag.

Workshop 3.

Efficiënt leren over Fysieke belasting met de leerstand

10.00 - 10.15 uur

De laatste jaren zien we bij het leren in de zorg drie trends. Allereerst is de zorgverlener steeds meer zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de eigen kennis en vaardigheden. Als tweede wordt er vaker online geleerd (e-learning). En tot slot worden kennis en vaardigheden vooral ‘op maat’ aangeboden: efficiënt aansluitend bij de leerbehoefte van de medewerker. De Leerstand Fysieke Belasting sluit aan bij deze trends. De Leerstand is een vragenlijst van 15 vragen over wat de medewerker denkt te kunnen en weet over fysieke belasting. Op basis van de gegeven antwoorden genereert de Leerstand een individueel leeradvies. Dus op maat en online met linkjes naar relevante artikelen, e-learnings, films etc. Direct op het scherm, maar ook in de mail.  De Leerstand is dus letterlijk bedoeld om ‘in de leerstand’ te komen en kan door Arbo- of opleidingscoördinatoren, ErgoCoaches of paramedici worden ingezet om het leren over fysieke belasting in de eigen organisatie efficiënter en effectiever te maken. Naast individueel gebruik door een zorgverlener, of een medewerker van de facilitaire dienst, kan de Leerstand bijvoorbeeld ook samen met een (nieuwe) collega worden ingevuld. Of worden ingezet bij een intervisiebijeenkomst, een functioneringsgesprek of bij re-integratie van een collega die klachten heeft aan het bewegingsapparaat. Wil je meer weten over de Leerstand? Wat is het precies, hoe gebruik je de Leerstand?  In dit korte webinar van 15 minuten praten de ontwikkelaars van de Leerstand je helemaal bij.

Wil je deze sessie terugkijken? Klik dan hier.

Klik hier voor de hand-out van deze sessie.

Workshop 4.

online beleidsspiegel

15.00 - 15.15 uur

De BeleidsSpiegel is een checklist die helpt om het beleid fysieke belasting in jouw organisatie in kaart te brengen en te ‘spiegelen’ aan de landelijke afspraken zoals ze zijn vastgelegd in de arbocatalogus. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderwerpen zoals training in het gebruik van hulpmiddelen, het beschermen van zwangere werknemers tegen fysieke overbelasting en het gebruik van transferprotocollen in de zorgdossiers. Het is een belangrijk instrument, maar het was altijd lastig om in te vullen. Daarom is er nu een handige online BeleidsSpiegel. Wil je meer weten over de nieuwe online BeleidsSpiegel? Is het bijvoorbeeld verplicht om ‘m in te vullen? Wat doe je met de resultaten? Wie vult de BeleidsSpiegel in? In dit korte webinar van 15 minuten praten de ontwikkelaars van de BeleidsSpiegel je helemaal bij. 

Wil je deze sessie terugkijken? Klik dan hier.

Klik hier voor de hand-out van deze sessie.

Workshop 5.

Stap op één: dat verdien jij!

Doorlopend

Sta jij ook altijd klaar voor een ander? Zorg je met liefde en toewijding voor je patiënten, cliënten, bewoners of welke naam jouw organisatie eraan geeft? Zorg je ervoor dat thuis de boel draait? En misschien doe je in je vrije tijd vrijwilligerswerk, help je op school, pas je op de kleinkinderen of ben je mantelzorger? Allemaal heerlijk om te doen. Zorgen voor anderen is je kracht en talent. Toch heeft dit zorgtalent een keerzijde. Zorg jij voldoende, nee goed, voor jezelf? Uit de praktijk blijkt dit vaak een onderschoven zaak. Eerst de ander en dan ik. Daar zit geen eigen regie, dat betekent dat je geregeerd wordt.

Met de Stap op 1 vijfdaagse krijg je op een leuke manier inzicht in wat goed zorgen voor jou betekent en hoe je dit door kleine stapjes te zetten kunt realiseren. We snappen dat je het druk hebt, en toch willen we je uitnodigen om gedurende deze vijf dagen, vijf à tien minuutjes per dag aan jezelf te besteden. En ja die tijd haal je zo in, doordat je weer ruimte in je hoofd en agenda krijgt. Doe mee met deze waardevolle en praktische uitdaging en gun jezelf die stap op 1.

Meedoen is zeker niet ingewikkeld. Je kunt heel simpel via je telefoon, tablet of computer meedoen. Je ontvangt vijf dagen achtereenvolgend een mail met het thema van die dag. Elke dag bekijk je een filmpje van ongeveer 2 minuten, lees je het bijbehorende verhaal en ga je aan de slag met een korte opdracht. Dit kun je onderweg doen, tijdens het vouwen van de was of tijdens een (korte) pauze. Laat de informatie gedurende de dag lekker rustig op je inwerken. Het antwoord op de bijbehorende opdracht komt dan als vanzelf bovendrijven. Ga niet ‘hard’ aan het werk maar laat alles juist even LOS, dan komen de beste inzichten.

Meld je aan! Je ontvangt dan op maandag 26 oktober rond 13:00 de eerste opdracht.

De inschrijving voor deze training is gesloten.

Als je je hebt ingeschreven voor deze training, dan heb je per mail meer informatie ontvangen.