ProgrammA

08.30 – 09.30 uur | Ontvangst op de praktijkmarkt

09.30 - 10.30 uur | Plenaire opening

10.30 - 11.00 uur | Pauze

11.00 - 16.30 uur | Start workshops volgens festivalprogramma*

12.00 - 14.00 uur | Lunch en bezoek praktijkmarkt

16.30 uur | Einde van het programma

*Bij inschrijving kun je via de bevestigingsmail gelijk een keuze maken voor de workshops. Hieronder lees je de inhoud van deze workshops. Sommige workshops worden twee keer gegeven. Op basis van populariteit worden deze workshops toegevoegd aan het festivalprogramma. 

1. Duwen of Trekken?

Er wordt veel aandacht besteed aan tiltechnieken, het maximaal aanbevolen tilgewicht, hulpmiddelen om klachten te voorkomen. Allemaal heel belangrijk, maar klachten ontstaan niet alleen door niet goed of te veel tillen.
Klachten kunnen ook ontstaan doordat we veel aan het duwen en trekken zijn, dus daar mogen we ook meer aandacht aan schenken.

Weten jullie wat handiger is om te doen, duwen of trekken? En waarom dan? En waar let je op om je eigen lichaam niet te veel te belasten? Wat wel duidelijk is, alleen sterke spierballen is niet voldoende.

Ik zie je graag bij deze hele praktische workshop.

Hanke Laurijsen

- Haaglanden Medisch Centrum

2. Zitten

Het is leuk om ergens de beste in te zijn, maar toch niet op het gebied van zitten? Jawel, wij Nederlanders zijn heel goed in zitten. We kunnen makkelijk uren en uren zitten. Ok, maar is dat dan niet goed en waarom dan niet?
En als ik dit wil veranderen, hoe zou ik minder kunnen gaan zitten? Maar…. als ik dan toch zit, wat is dan een goede zithouding?
Het klinkt tegenstrijdig, maar we gaan lekker actief aan de slag met zitten.

Hanke Laurijsen

- Haaglanden Medisch Centrum

3. Expert of coach, de nieuwe Ergocoach

Je neemt als ergocoach verschillende rollen aan en de uitwerking is ook verschillend.

Je geeft informatie maar haalt ook informatie. In de workshop doen wij dit ook, door vragen te stellen en de ergocoach zelf te laten nadenken over (mogelijke) oplossingen zit je in je coachrol. Hoe stel jij je op als collega’s niet willen of niet kunnen, of er ontstaan gevaarlijke situaties voor medewerker of client? Wanneer schakel je anderen in en hoe pak je verschillende rollen? Dat komt in een interactieve workshop waar ook managers en teamleiders aan deel kunnen nemen.

Godelein Wegter

- ergo-enzo

4. ViVe! Ontdek de 7 sleutels voor Vitaliteit en Veerkracht

Ontdek de 7 sleutels voor Vitaliteit en Veerkracht.

ViVe betekent levendig. Vitaliteit en Veerkracht zijn kenmerken van het leven, zijn kenmerken van de natuur, van onze natuur.

Werken in de zorg en welzijnssector vraagt om zowel fysieke als mentale veerkracht. Zeker in het huidige tijdperk dat een sterk gestegen zorgbehoefte, onzekerheid en werkdruk met zich meebrengt.
De workshop geeft je inzicht in wat jij nodig hebt om je Vitaal en Veerkrachtig te (blijven) voelen. Je ontdekt wat jij in al huis hebt, ervaart hoe je deze vermogens kunt inzetten en maakt bewuste keuzes. Na afloop heb je (zelf)inzicht en praktische tools om verder te bouwen aan jouw fundament voor een Vitaal en Veerkrachtig leven.

Joycelyn Bartlett

5. HeartMath in de Zorg: Doeltreffend Stressmanagement

Leer simpele technieken om stress direct te verminderen

Tijdens deze 1-uur durende HeartMath workshop ontdek je eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde technieken om stress te verminderen, focus te vergroten en veerkracht op te bouwen.

Wat kun je verwachten?
✨ Direct toepasbare technieken om stress te reguleren
✨ Een demonstratie van een HeartMath-meting: ervaar hoe stress je lichaam beïnvloedt en hoe je dit kunt omkeren
✨ Praktische ademhalingsoefeningen die je meteen kunt uitproberen

HeartMath is eenvoudig te leren, snel toe te passen en effectief – een bewezen methode om te ondersteunen in welzijn en prestatie te verhogen.

Dana Schaferova en Christina Tomlow

- Maximaal Gezond Werkt

6. Gezinsvriendelijk Werkgeverschap – Ouderschap als Kracht voor je Organisatie

Werk en ouderschap kunnen elkaar versterken, als je als werkgever de juiste stappen zet. In deze interactieve workshop laten we zien hoe gezinsvriendelijk werkgeverschap niet alleen medewerkers ondersteunt, maar ook een katalysator is voor duurzame inzetbaarheid, betrokkenheid en retentie.

We dagen je uit om anders naar werk en ouderschap te kijken en geven je praktische tools om direct stappen te zetten binnen jouw organisatie. Want het krijgen van kinderen is een van de meest ingrijpende life events en daarmee een kans voor werkgevers om impact te maken door slimme, ondersteunende maatregelen. Ouderschap is een kracht. Samen bouwen we een werkcultuur waarin gezinnen én bedrijven floreren.

Lotte Bode

- Parents Inc.

7. Ontwerp de Verandering (in je VVT-organisatie)

Denk jij ook wel eens dat het werk in de ouderenzorg beter kan? En vraag je je af hoe jij die verandering tot stand kunt brengen? Dan is dit de workshop voor jou! Of je nu teamleider, HR-professional, zorgmedewerker of innovator in een andere functie binnen de VVT bent: in deze sessie vergroot je jouw persoonlijke veranderkracht.

We gaan aan de slag met onderdelen uit de e-learning ‘Ontwerp de verandering’. Met inspirerende praktijkvoorbeelden, praktische tools en oefeningen leer je jouw unieke verandertalenten te herkennen en te benutten, en leer je hoe je samen met je collega’s écht impact maakt.

Jetske van Oosten en Marieke Brandsma

- Programma Over Morgen

8. Visie op verzorgen en wassen onder de loep

Met de methode PDL vermindert de fysieke belasting, is er minder agressie en heb je meer comfort en werkgeluk. Ook hebben we vanuit PDL een andere visie op verzorgen en wassen.

In de workshop willen we vooral met je stil staan bij de visie op zorgen en wassen. We verzorgen en wassen cliënten veelal dagelijks. Is dat wel de wens en vraag van deze mens? Is dat onze norm? Is dat goede zorg?
Graag willen we met jou in de workshop een visie op een fijne start van de dag realiseren, voor jezelf en voor je client.

Norma Clausen

- AVZN

9. De-escaleren kun je leren – Hoe blijf je in contact en in verbinding met jezelf en de ander als emoties heftig worden?

Agressie is een ingewikkeld thema waar veel over te zeggen valt en waar veel mensen mee te maken hebben (gehad), vooral ook in de zorg. Agressie is eigenlijk een uitlaatklep, van onvrede, van angst en is een manier om de ander weg te jagen en/of zelf weg te vluchten uit een onveilige situatie.

In deze workshop deelt Sabine Mol van Praktijk La Quercia vanuit haar eigen ervaring als PMT-er in het forensische werkveld haar manier van omgaan met agressie vanuit een non-verbale ervaringsgerichte hoek. Zij leert je hoe je signalen opmerkt in de agressieketen, wat het met je doet en hoe je dit kan de-escaleren?

Willeke Colenbrander, Mind Eye Power en ademcoach, vult de workshop aan met praktische oefeningen vanuit diverse invalshoeken, zodat je in korte tijd een aantal tools eigen maakt om tijdens een conflict goed bij jezelf te blijven, een helder hoofd te houden en adequaat te reageren zodat jouw persoonlijke veiligheid en die van je client is gewaarborgd.

Willeke Colenbrander/Sabine Mol

- Bureau W/Praktijk La Quercia

10. Adempauze

De zorg is een prachtige sector, maar kan ook veel van ons vragen en is vaak stressvol. De werkdruk is hoog, cliënten zijn soms veeleisend en de onregelmatige werktijden kunnen een impact hebben op ons fysieke welzijn. Bij tijd en wijle heb je echt behoefte aan een pauze om de adrenaline van de dag van je af te laten glijden. Maar hoe deden we dat ook al weer: ontspannen?

In deze workshop zetten we een eerste stap in het bewust worden van jouw ademhaling, leer je wat de kracht van een goede ademhaling voor je kan doen en betekenen, zodat je gedurende de dag meer ontspanning voelt in je werk en je na een spannende gebeurtenis sneller de rust in jezelf kan herstellen, fijn kan slapen en je goed herstelt.

Na deze workshop kan je aan de slag met alle tips die ik je geef om meer ontspannen je werk aan te gaan. Want wie wil dat nou niet?

Sebe Emmelot

- Bureau W

11. Gezond beeldschermwerk in de zorg

Beeldschermwerk komt veel voor en is een behoorlijk risico voor fysieke klachten. Al vanaf 2 uur beeldschermwerk per dag (alles bij elkaar opgeteld) ben je volgens de wet een beeldschermwerker.
Hoe zorg je ervoor dat beeldschermwerk gezond blijft en dat je klachten voorkomt? Mag je op een laptop werken? Hoe hoog stel je jouw tafel in? Hoe voorkom je rugklachten? En waarom een speciale muis? Tijdens deze workshop krijg je antwoord op al deze vragen en ontvang je een checklist waarmee je met 10 vragen een volledige werkplek kan checken.

Marciano van den Hooven

- Health2Work

12. Zuinig met je handen!

Zie je veel collega’s met pols, vinger, of misschien zelfs schouderklachten? Vaak worden deze klachten veroorzaakt door teveel gebruik van handkracht. Even trekken aan een steeklaken, steunkousen, aankleden, verplaatsen in bed, iemand achterin de stoel schuiven. We weten allemaal dat het niet goed is, maar toch gebeurt het dagelijks.

Tijdens deze workshop leer jij hoe je het jouw collega’s makkelijk maakt en hoe je overbelasting kan voorkomen. Tijdens de workshop is er aandacht voor een gezonde basishouding en het gebruik van hulpmiddelen.

Marciano van den Hoven

- Health2Work

13. Omgaan met grensoverschrijdend gedrag tussen medewerkers

Grensoverschrijdend Gedrag tussen Medewerkers: Oorzaken en Machtsverhoudingen in de Zorg en Hulpverlening

Inleiding:
Definitie van grensoverschrijdend gedrag: Het gedrag dat fysieke, emotionele of professionele grenzen schendt en kan leiden tot een onveilige werkomgeving.
Waarom dit onderwerp belangrijk is: In de zorg en hulpverlening staan medewerkers vaak onder hoge druk, wat kan leiden tot spanningen en ongepast gedrag. Het herkennen en aanpakken van dit gedrag is cruciaal om een gezonde en veilige werkcultuur te bevorderen.

1. Oorzaken van Grensoverschrijdend Gedrag
Werkdruk en stress: Door hoge werkdruk, personeelstekorten en de emotioneel zware aard van het werk kunnen spanningen oplopen. Dit kan leiden tot frustratie en uitbarsting richting collega’s.
Gebrek aan communicatie: Onvoldoende duidelijke communicatie of onduidelijkheid over verantwoordelijkheden kan wrijving tussen medewerkers veroorzaken.
Onvoldoende training en begeleiding: Gebrek aan opleiding over interpersoonlijke vaardigheden kan leiden tot onbewust grensoverschrijdend gedrag.
Rolonduidelijkheid: Wanneer medewerkers niet duidelijk weten waar hun verantwoordelijkheden beginnen en eindigen, kunnen grenzen vervagen.

2. Machtsverhoudingen en Invloed op Gedrag
Hiërarchie in de zorg: Machtsverhoudingen spelen een grote rol, bijvoorbeeld tussen artsen en verpleegkundigen of tussen leidinggevenden en medewerkers. Dit kan leiden tot ongelijke machtsdynamieken waarbij grensoverschrijdend gedrag mogelijk makkelijker wordt toegestaan of genegeerd.
Culturele en genderdynamieken: In sommige zorginstellingen spelen genderrollen en culturele achtergronden een rol in machtsverhoudingen, wat kan bijdragen aan machtsmisbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Micro-agressies en subtiele vormen van grensoverschrijding: Dit kunnen racistische, seksistische of denigrerende opmerkingen zijn die moeilijk te adresseren zijn, maar toch een negatieve impact hebben op de werkcultuur.

3. Specifieke Uitdagingen in de Zorg en Hulpverlening
Emotioneel werk: Zorgprofessionals staan dagelijks in contact met kwetsbare patiënten, wat kan leiden tot emotionele uitputting en verhoogde gevoeligheid voor conflicten met collega’s.
Intense samenwerking: Medewerkers werken vaak nauw samen in teams, en persoonlijke grenzen kunnen soms vervagen door de intense samenwerking en onderlinge afhankelijkheid.

4. Preventie en Aanpak van Grensoverschrijdend Gedrag
Cultuur van respect en veiligheid: Het ontwikkelen van een cultuur waarin open communicatie en respect centraal staan, is essentieel om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.
Trainingen en bewustwording: Medewerkers trainen in het herkennen van signalen van grensoverschrijdend gedrag en het tijdig aanpakken ervan.
Heldere procedures voor melding en interventie: Zorg ervoor dat er duidelijke kanalen en stappen zijn om grensoverschrijdend gedrag te melden zonder angst voor represailles.

5. Conclusie
Het belang van continue evaluatie: Grensoverschrijdend gedrag moet regelmatig geëvalueerd worden binnen de zorgorganisatie, met aandacht voor werkdruk, machtsdynamieken en cultuur.
Oproep tot actie: Organisaties moeten proactief werken aan het bevorderen van een gezonde, respectvolle werkcultuur en ruimte bieden voor professionele ontwikkeling op het gebied van onderlinge relaties.
Deze lezing zou medewerkers in staat stellen om beter begrip te krijgen van de oorzaken van grensoverschrijdend gedrag, de machtsverhoudingen die daarbij een rol spelen, en hoe dit in hun werkomgeving kan worden voorkomen en aangepakt.

Jannie de Jong

- Agressietraining.nl

14. Statische belasting in de ban

Statische belasting komt veel voor in de zorg, het wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Statische belasting kan je goed aanpakken door het te herkennen en stap voor stap alle uitdagingen aan te pakken.

Tijdens deze workshop leer je statische belasting in jouw werk te herkennen, benoemen en aan te pakken.

Linda ten Katen-Stigter

- Health2Work

15. Kleine hulpmiddelen, groot gemak!

Een oude vertrouwde workshop in een nieuw jasje.
Tijdens de workshop is er aandacht voor werkhouding, statische belasting en fysieke overbelasting. Wat is overbelasting? Hoe verminder je overbelasting? Tijdens de workshop is er aandacht voor veel voorkomende dagelijkse handelingen. De deelnemers kunnen uitdagingen delen. Met behulp van kleine hulpmiddelen lossen we verschillende uitdagingen op. Denk daarbij aan aankleden, achteruitschuiven in de stoel, verplaatsen in bed, schoenen aantrekken en nog veel meer.

Linda Katen-Stigter

- Health2work

16. LVB Experience

Werk jij met (jonge) mensen in de (jeugd)zorg, een buurthuis, op een school of bij een sportclub? Dan is de kans groot dat je regelmatig iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB) ontmoet. Vaak is deze beperking niet direct zichtbaar, waardoor je er mogelijk niet meteen op let of je deze niet herkent.

Ben jij benieuwd hoe je een LVB kunt herkennen? Wil je meer inzicht krijgen in hoe iemand met LVB de wereld ervaart? Dan is de LVB experience iets voor jou!

Door deel te nemen, ontwikkel je een scherpere blik om iemand met een LVB te herkennen, leer je aansluiten bij hun leefwereld en ontdek je de juiste tools om hen te ondersteunen. Zo kom je tot een betere samenwerking met personen met een LVB. Het hoogtepunt van deze workshop? Zelf ervaren welke uitdagingen mensen met een LVB dagelijks tegenkomen

Cora van Keulen

- Co-visie

17. Cliënt met pijn tijdens en na til- en transferhandelingen? Hoe komt dat en wat kan je doen om oppervlakkige en diepe weefsel schade te voorkomen?

Het lijkt bekende koek: technieken om cliënten te tillen en verplaatsen, met of zonder hulpmiddelen zoals tilliften en glijzeilen. Toch zijn er recente ontwikkelingen die nieuwe aandachtspunten bieden: zeker voor de meer passieve cliënten.
Wellicht heb je gemerkt dat cliënten pijn aangeven tijdens of na een transfer en soms zie je ook weefselschade ontstaan. Bij cliënten die niet bij bewustzijn zijn of geen goed pijngevoel meer hebben, zijn de risico’s extra groot. Ook bij cliënten met ernstig overgewicht en de groep die juist veel te licht is zijn de risico’s fors, maar bij iedereen doet het zich voor. Het kan dan gaan om oppervlakkige en zichtbare weefselschade, maar zeker ook dieper gelegen weefsels kunnen ernstig beschadigd raken: DTI (Deep Tissue Injuries).

Vooral tijdens de afronding van een transfer: dus voordat je de cliënt achterlaat, kan jij als zorgverlener veel doen met een paar praktische tips. Het is eigenlijk triest dat we dat tot nu toe veel te weinig hebben gedaan. Hoogste tijd om te leren van nieuwe onderzoeksresultaten en de tips toe te passen. Tot nu toe zijn de risico’s onderschat en bij velen nog onbekend. Het is in elk geval glashelder dat die cliënten niet voor niets pijn aangeven. Alle reden om ook jouw technieken aan te passen en dat kan. In deze workshop krijg je op praktijkgerichte wijze uitleg over die nieuwe aandachtspunten. Je kunt er meteen mee aan de slag.

Hanneke Knibbe

- LOCOmotion

18. Veiligezorg; omgaan met agressie en ongewenst gedrag in de zorg

Aan welke knoppen kun je zelf en/of met je team draaien om te komen tot een veilige werkomgeving? Hoe voer je het gesprek hierover met elkaar en welke stappen kunnen zetten om de werkvloer steeds een stukje veiliger te maken?
Wij nemen je mee in de aanpak van Veiligezorg zodat je met concrete stappen aan de slag kunt binnen je eigen team.

Linda van der Marel

- StAZ

19. Word beter in Passief Agressief Communiceren

Ontdek de kracht van passieve agressie tijdens onze exclusieve workshop passief agressief communiceren voor beginners! Of je nu in je professionele of persoonlijke leven streeft naar meer variatie in het op afstand houden van mensen of voelt dat jouw sneer nog niet genoeg onder de gordel is. Dan is nu je kans om in een hoog tempo je passief agressieve repertoire uit te breiden. Inclusief het aanleren van de perfecte fake-smile, werken aan je geintje met een seintje en handige passief agressieve cadeautips.

Deze masterclass is geschikt voor beginners maar expert en ervaringsdeskundigen steken er ook iets van op. Wij, Sanne & Annelies van de Vrienden van Veranderingen nemen je stap voor stap mee.

Annelies Mulder/Sanne

- Vrienden van Verandering

20. De ergocoach in een veranderende omgeving

Zorgverleners zijn gewend om zorgvragers te ondersteunen en coachen in gezond gedrag. De zorg verandert in een hoog tempo waarin er steeds meer druk komt te staan op de zorgverleners door tijd -en geldgebrek. Hoe kunnen deze vaardigheden ingezet worden om collega’s mee te nemen in het verhaal van gezond werken in een veranderende omgeving qua tijdsdruk, tekorten en een wisselend personeelsbestand?

In deze workshop gaan we dieper in op:
– De betekenis van coachen: wat is nu coachen?
– Het belang van effectief coachen met beperkte tijd
– Zichtbaarheid van de ergocoach (hoe pak je je rol?)
– Van zorgverlener naar coach
– Coachen en geboden weerstand
– Wat heb je nodig van je werkgever (functieprofiel/taakomschrijving/tijd/opleiding)

Sanne van der Kamp & Johan Rodenburg

- Arjo

21. Reablement: Zorg voor de toekomst

Reablement is een manier van werken waarbij zorgverleners ouderen helpen hun ADL-activiteiten zo in te richten dat zij hun eigen leven kunnen leiden, zoals ze dat zelf willen.

– We nemen niet over wat mensen zelf kunnen.
– We helpen mensen te herwinnen wat ze niet meer kunnen.
– En we zorgen samen voor een oplossing voor het mobiliteitsprobleem wat overblijft.

Dit vraagt om een andere aanpak in de ouderenzorg. Om een nieuw samenspel tussen zorgvrager en zorgverlener. Dan blijkt misschien wel dat een zorgvrager andere mogelijkheden heeft om zelfredzaam te zijn, zonder dat de zorgverlening ingrijpt in zijn of haar persoonlijke levenssfeer. Zorgverleners zijn er in die situatie om mensen te helpen herwinnen wat ze zelf niet meer kunnen. En, als die mogelijkheden er niet zijn, te zoeken naar alternatieve mobiliteitsoplossingen.

In deze workshop gaan we dieper in op:
– De ware betekenis van Reablement
– Het belang en stimuleren van beweging
– Oplossingen als bewegen minder of niet gaat
– Van zorgverlener naar Coach
– Van denken in beperkingen naar denken in mogelijkheden
– Hoe kan deze aanpak in jouw zorginstelling worden geïntegreerd

Fred Dingemans

- Arjo

22. Als iets niet werkt, doe iets anders

Sommige collega’s luisteren gretig naar jouw uitleg en passen je tips dankbaar toe. Maar er zijn ook teamleden die immuun lijken voor jouw goede raad. Heb je de gewenste werkwijze al drie keer uitgelegd en voorgedaan, maar zie je dat in de praktijk niet terug?
Dan is er iets anders nodig.

Nog meer uitleg geven, nog maar een keer voordoen en oefenen, kan zelfs averechts werken. Gaat de ander met de ogen rollen bij nog meer tips, uitleg en instructie? Dan weet je dat je beter iets anders kunt doen. Maar niet iedereen zal dit zo duidelijk laten merken. Vaker kom je tegen dat collega’s ‘ja’ zeggen, maar ‘nee’ doen.

In de workshop ontdek je wat het verschil maakt tussen bovenstaande twee collega’s. Wat kan er allemaal meespelen en hoe kom je erachter? Je ervaart wat je anders kunt doen om meer impact te krijgen op collega’s die nog niet zijn meegegaan in de verandering.

Hanny Post

- Gewoon Lekker Werken

23. Dilemma’s in de dagelijkse zorg. Wat is wijsheid en hoe ga je daar creatief mee om?

De Praktijkrichtlijnen helpen je om gezond te blijven. Maar diezelfde richtlijnen kunnen je ook in een dilemma brengen. Zomaar wat voorbeelden:
• De richtlijnen schrijven een tillift voor, maar de client wil dit niet.
• Voor het douchen is een in hoogte verstelbare douchestoel nodig, maar de doucheruimte is te klein
• We spreken met elkaar een nieuwe werkwijze af, maar de helft van het team houdt zich er niet aan. Moet ik dan de nieuwe werkwijze stug blijven volhouden of teruggaan naar de oude methode?

Herken je deze dilemma’s? Het wipwappen tussen beide kanten maakt je minder effectief en zorgt dat je minder voldoening ervaart. Dat is jammer en vaak onnodig.

In deze workshop duiken we dieper in de dagelijkse tweestrijd. We gebruiken elkaars denkkracht om creatieve oplossingen te vinden om uit het dilemma te komen. De methodiek die we gebruiken kun je straks ook toepassen in je eigen team. Je kunt zelf een dilemma inbrengen of leren van het samen oplossen van de dilemma’s van anderen. In beide gevallen draagt het bij aan een vaste koers en verruimt het je denken.

Hanny Post

- Gewoon Lekker Werken

24. Haptonomie: Omgaan met lastig en dwingend gedrag

Helaas komt agressie voor in de zorg. Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor zorgprofessionals.

Als eerste begint dit bij goed zorgen voor jezelf, je eigen grenzen weten aan te geven en rustig kunnen blijven in een spannende situatie.
De tweede stap is het herkennen van het gedrag van de ander, waarom is er sprake van agressie?
De derde stap is het geven van een bijpassende effectieve reactie. Dat is vaak de-escaleren en soms begrenzen.

Trainer Ivo Spanjersberg laat je in een korte maar dynamische workshop het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag. Ook kijkt hij naar de effectieve manier om hier mee om te gaan, door middel van de door hem ontwikkelde begrenzingsmethodiek van ‘de wapenkast’.

Ivo Spanjersberg

- FundaMental

25. Zet jezelf op scherp

In deze workshop krijgen de deelnemers aan de hand van een praktische oefening (de GRID test) zicht op hoe je jezelf gefocust en scherp kunt krijgen. Mensen reageren verschillend in situaties, niet iedereen heeft hetzelfde nodig om ‘aan te gaan’. Je leert hoe doelen stellen een invloed kan hebben op je eigen motivatie en die van anderen. Door het toepassen van de vaak simpele inzichten kun je je eigen energie (en die van anderen) beter managen en sneller opladen, zodat je gemotiveerder aan de start kunt verschijnen.

Ook wordt uitgelegd hoe deze oefening in de topsport wordt gebruikt om Olympische sporters te helpen voorbereiden op grote wedstrijden. Veel topsporters in NL hebben deze test ook gedaan. Het werk in de zorg wordt vaak vergeleken met topsport. Het is vaak stressvol en je moet snel kunnen schakelen. Van groot belang dat mensen weten hoe zij zich kunnen opladen en motiveren. Deze workshop geeft je dan ook zicht op hoe jij jezelf het beste kan motiveren en op scherp kan zetten, zodat je met plezier je werk kan doen en lang vitaal kunt blijven.

Ivo Spanjersberg

- FundaMental

26. De kracht van taal

Hoe taal, houding en omgeving invloed hebben op angst, stress en pijn bij je client en hoe je dit met simpele handvatten kan reduceren

Judith van Steijn is een ervaren SEH-verpleegkundige, docent, instructeur, IM-zorgverlener en HeartMath coach.

Judith van Steijn

- Haga

27. Mindfulness in de zorg

Deze interactieve workshop richt zich op het belang van mindfulness voor zorgverleners en biedt praktische tools en oefeningen om mindfulness te integreren in de dagelijkse praktijk. De deelnemers zullen leren hoe mindfulness kan bijdragen aan stressvermindering, verbeterde focus, emotionele regulatie en verhoogde empathie in hun zorgverlenende rol.
Door middel van begeleide meditaties, ademhalingsoefeningen en reflectieve praktijken zullen deelnemers concrete manieren ontdekken om mindfulness te cultiveren en het welzijn van henzelf en hun patiënten te bevorderen. Deze workshop biedt een waardevolle gelegenheid voor zorgverleners om te investeren in hun eigen self-care en professionele ontwikkeling.

Marian Verhoeven

- pluimvoorjehart

28. Meer ontspanning – Minder belasting

Interactieve workshop waarbij zowel theoretische kennis (interventies en gestructureerde observaties bij ligproblematiek) als praktische vaardigheden (handzettingen, houdingstechnieken, ergonomisch werken) aan bod komen. Hoe en wanneer zet je een dynamische ligvoorziening in en wat levert dit op?

Mirte Verweij

- Levare Cura

29. Hormoonschommelingen & werkgeluk, gaat dat samen?

Welke invloed kunnen hormoonschommelingen hebben op je werkvermogen en je werkgeluk? Tijdens de workshop gaan we in vogelvlucht van je eerste tot je laatste menstruatie. Je krijgt handvatten om ondanks de impact die de hormonen kunnen hebben op je functioneren optimaal te kunnen presteren op je werk en er onverminderd plezier in te hebben.

Nynke Wiersma

- EstroCare for Work

30. Na de bevalling: hoe vind jij je weg in moederschap en carrière?

De meeste vrouwen ervaren dat het herstel na een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met een baby behoorlijk uitdagend kan zijn. Na ongeveer drie maanden gaan de meeste vrouwen weer aan het werk. Dit blijkt vaak niet alleen een fysieke, maar ook een psychologische overgang te zijn. Het is een periode waarin zij hun professionele identiteit opnieuw moeten definiëren, in combinatie met hun nieuwe rol als moeder.

In deze workshop gaan we in op welke hormonale veranderingen er spelen als verse moeder, bespreken we welke problemen vers werkende moeders vaak ervaren, hoe je kan zorgen voor een soepele overgang naar je werk en krijg je handvatten om met stress om te gaan.

Olga Landheer-Ubbink

- EstroCare for Work

31. Analyseren van cliëntsituaties kun je leren met het 7 stappenplan en SOS beslisboom

Ergocoaching – Voorkom Fysieke Overbelasting met het 7-Stappenplan & SOS beslisboom

Als ergocoach speel je een sleutelrol in het voorkomen van fysieke overbelasting binnen de zorgorganisatie. Dit vraagt om inzicht in de oorzaken van overbelasting én het vermogen om oplossingsrichtingen te adviseren die ergonomisch en veilig werken mogelijk maken.

Wat leer je in deze workshop?
Je krijgt praktische handvatten om:
– Het 7-stappenplan toe te passen voor probleemoplossend advies.
– Samen met collega’s casuïstiek te analyseren en oplossingen te ontwikkelen.
– Oplossingen te richten op:
Het werk: omgevingsinrichting, werkvolgorde, hulpmiddelen.
De werker: juist gebruik van hulpmiddelen, werkhouding, werkmethoden.

Daarnaast introduceren we de SOS-beslisboom (Snel, Oplossingsgericht, Simpel) als handige tool voor snelle beslissingen in de praktijk.

Benieuwd hoe je dit effectief kunt toepassen? Schrijf je in en ontdek hoe je nóg beter kunt adviseren en ondersteunen als ergocoach!

Trea van der Wijk

- Passievoorzorg

32. Eigen regievoering in de zorg: Balans tussen cliëntgerichtheid en fysieke belasting

Voor managers in de zorg.
In 2017 werd in de Wet Langdurige Zorg (Wlz) de eigen regievoering van cliënten vastgelegd. Deze wettelijke verplichting roept in veel zorgorganisaties vragen op over de grenzen van eigen regievoering en hoe deze op een verantwoorde manier te hanteren zijn. Het gevolg van een verkeerde interpretatie kan fysieke overbelasting zijn bij zorgverleners, wat niet alleen het welzijn van medewerkers aantast maar ook de kwaliteit van zorg beïnvloedt.

Wat biedt deze interactieve lezing?
Tijdens deze interactieve lezing richten we ons op ergocoaches en andere zorgprofessionals die een cruciale rol spelen in de implementatie van eigen regievoering. De deelnemers leren:
•Wat eigen regievoering precies inhoudt en hoe dit praktisch kan worden toegepast.
•Welke grenzen belangrijk zijn om fysieke overbelasting te voorkomen.
•Dat het niet gaat om zorgweigering, maar om het vinden van een gezonde balans tussen autonomie van de cliënt en verantwoorde zorgverlening.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden (casuïstiek):
•Verduidelijken we hoe eigen regievoering in de praktijk werkt.
•Bespreken we manieren om cliënten en hun vertegenwoordigers te betrekken bij het maken van verantwoorde keuzes.

De vertaalslag naar vraagsturing en personeelsinzet
Om zorglogistiek te optimaliseren, koppelen we eigen regievoering aan vraaggestuurde zorg en efficiënte personeelsinzet. Dit inzicht helpt managers om:
•Productiviteit te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van het comfort en de veiligheid van de cliënt.
•Fysieke belasting van medewerkers te verminderen.
•Een gezonde balans te vinden tussen cliënttevredenheid en een positief bedrijfsresultaat.

Resultaat
Na deze lezing beschikken zorgprofessionals en managers over concrete handvatten om eigen regievoering in te bedden in de dagelijkse praktijk. Het resultaat? Betere zorg voor cliënten, een gezondere werkdruk voor medewerkers en een duurzaam bedrijfsresultaat voor de organisatie.

Trea van der Wijk

- Passievoorzorg

33. Geweldloos communiceren in een interculturele werkomgeving

Deze workshop leert de deelnemers de basisprincipes van geweldloos communiceren in een interculturele werkomgeving aan de hand van zowel theorie met direct toepasbare praktische handvatten als praktijkgerichte oefeningen.

Merel van Balen

- TCB-Amsterdam

34. DOE NIET ZO GEVOELIG, HET IS MAAR EEN GRAPJE! Micro agressie op de werkvloer. Hoe om te gaan met ongewenst gedrag en onderhuidse agressie.

– Ben jij niet wat oud om manager te zijn?
-Wat spreek jij goed Nederlands!
-Voor jou bestellen we vandaag alleen een salade.
-Wie zorgt er voor jouw kinderen als jij zoveel werkt?
-Neem nou eens een wijntje Samira, doe niet zo ongezellig.

Dergelijke opmerkingen zijn niet onschuldig, want ze gaan over uiterlijk, cultuur, leeftijd, geslacht, seksualiteit, afkomst of etniciteit. Daarmee zijn ze een aanval op iemands identiteit. Dit soort alledaagse uitspraken en handelingen worden micro-agressies genoemd. Ze zijn wijdverspreid op de werkvloer. En zeker niet zo onschuldig als men het doet lijken. Hoe subtiel micro-agressies ook zijn, ze hebben veel meer impact dan je denkt. Dat komt omdat ze zo vaak voorkomen. Als je met een speld in je vingertopje prikt, dan doet dat even pijn. Prik je elke dag meerdere keren met een speld op dezelfde plek in datzelfde vingertopje, dan wordt het ondraaglijk.

Welke ervaring en kennis doe je op tijdens deze workshop? In deze workshop wordt er ruimschoots erkenning gegeven aan micro-agressie. Je leert over verschillende soorten micro-agressies. Je leert het te herkennen in persoonlijke situaties of bij een ander. Tot slot krijg je technieken mee die je meteen kunt toepassen om micro-agressieve opmerkingen te ontwapenen en zichtbaar te maken. Emotie mag, agressie niet. Hoe klein deze ook is verpakt.

Iqbel Daoudi

- projectbureau Iqbel.nl

35. Van transfer naar cliëntreis; van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam

Til- en transferhandelingen vragen een lichamelijke inspanning van de zorgmedewerker, ook als hierbij hulpmiddelen worden gebruikt. Fysieke overbelasting wordt dan ook regelmatig veroorzaakt door het uitvoeren van deze handelingen. Naast het inzetten van de juiste hulpmiddelen is het ook essentieel om te kijken naar het goed gebruik van deze hulpmiddelen. Ook het op elkaar afstemmen van de verschillende elementen die onderdeel uitmaken van de transfer kan veel opleveren. Denk hierbij aan bed, rolstoel, tillift, tilband, douche-toiletstoel maar zeker ook de inrichting van de kamer of het appartement van de cliënt.

Hoe stem je alle onderdelen zo op elkaar af dat een transfer veilig, comfortabel en efficiënt kan worden uitgevoerd? Door het bespreken én laten zien van praktische tips en tricks willen we een andere kijk geven op het uitvoeren van til- en transferhandelingen. Heb jij bijvoorbeeld vaak ruzie met de zwenkwielen van de rolstoel als je er met de lift tussendoor wilt rijden? Is het fysiek belastend om de tilband aan het tiljuk te bevestigen? Zitten de poten van de lift regelmatig klem onder het hoog-laagbed? Deze situaties en nog veel meer gaan we interactief met jullie bespreken.

Na deze workshop heb je een betere kijk op de gehele cliëntreis en kun je het geleerde gaan toepassen in de praktijk.

Edward Meijs en Myra Voskuil

- JOYinCARE

36. Gedrag in de praktijk

GEDRAG IN DE PRAKTIJK – DE PINGUÏN EN DE BADEEND

Herken je het gevoel van ongemak wanneer een ontevreden patiënt luidruchtig aan de balie staat of dreigende taal aan de telefoon gebruikt? Misschien heb je wel eens een situatie meegemaakt waarin een familielid van een patiënt gefrustreerd raakt omdat een afspraak niet door kan gaan, of werd je op de spoedeisende hulp geconfronteerd met iemand die door medicatie of stress agressief reageerde. Ook het omgaan met patiënten of cliënten die verbaal intimiderend zijn wanneer ze niet direct de zorg krijgen die ze verlangen, is in toenemende mate een uitdaging in de zorg.

Ongewenst en grensoverschrijdend gedrag is een groeiend probleem, mede door toenemende werkdruk, maatschappelijke spanningen en veranderingen in de zorgsector. Dit gedrag kan zorgverleners flink onder druk zetten en de relatie met patiënten of cliënten verstoren. Hoe kun je als professional effectief omgaan met deze situaties en tegelijkertijd een veilige omgeving voor jezelf en anderen waarborgen?

Tijdens de workshop ‘Gedrag in de praktijk’ leer je hoe je oplopende spanningen zowel bij jezelf als bij anderen tijdig kunt herkennen. Je krijgt meer inzicht in de oorsprong van primair en non-verbaal gedrag, de kracht van lichaamstaal en hoe je door middel van psychofysieke technieken uit het krijgerschap je eigen emoties kunt controleren en escalaties kunt voorkomen. Deze vaardigheden zijn essentieel in een tijd waarin zorgverleners te maken hebben met steeds meer complexe gedragsuitdagingen, variërend van verbale agressie tot dreigend gedrag.

De workshop wordt verzorgd door Jürgen van Gorkum, gespecialiseerd in gedrag, met uitgebreide ervaring als verpleegkundige, teamleider, zorgmanager, bestuurder in de zorg, docent gevaarsbeheersing en weerbaarheid, coach en trainer. Hij begrijpt als geen ander welke impact grensoverschrijdend gedrag kan hebben op de kwaliteit van zorg en het welzijn van zorgverleners.

Na de workshop:
– Begrijp je beter hoe gedrag ontstaat en hoe dit zich uit in de zorgsetting.
– Heb je meer inzicht in zowel primair als non-verbaal gedrag en weet je hoe je deze kennis kunt toepassen in je dagelijkse werk.
– Ben je beter in staat om spanning tijdig te signaleren en adequaat te reageren.
– Kun je bewust gebruikmaken van je lichaamstaal om escalaties te voorkomen.
– Ben je in staat om op een meer zelfverzekerde manier je grenzen aan te geven, zonder de relatie met de patiënt of cliënt te schaden.

Versterk je psychofysieke basis en zorg voor een veilige, stabiele werkomgeving waarin escalaties worden voorkomen en grensoverschrijdend gedrag effectief wordt aangepakt. In een tijd waarin de zorgsector steeds meer onder druk staat, biedt deze workshop praktische en direct toepasbare inzichten die bijdragen aan het welzijn van zowel zorgverleners als patiënten.

Jürgen van Gorkum

- Egel&Co

37. De overgang op de werkvloer

Voor veel vrouwen vormt de overgang een uitdagende fase. Hormonale veranderingen, stemmingswisselingen, opvliegers en andere symptomen kunnen een aanzienlijke impact hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Ontdek in deze workshop inzichten en praktische adviezen om deze transitieperiode te omarmen. Leer hoe je symptomen onder controle kunt houden, je welzijn kunt verbeteren en veerkracht kunt opbouwen.

De training omvat:
– Een diepgaande uitleg over de overgang en de rol van hormonen.
– De relatie tussen de overgang, stress & burnout.
– Advies op het gebied van brein, voeding & ontspanning.
– Praktische kennis en tools om veerkrachtig door deze fase te gaan.
– Het bespreekbaar maken van de overgang in een werkomgeving en het behouden van werkplezier.

Lieneke van Grinsven

- Burnout Preventie & Begeleiding (BPB)

38. Neurodiversiteit op de Werkvloer

Ieder brein is uniek en dat is nergens zo duidelijk als op het werk. Er is een enorme diversiteit aan hoe mensen denken, communiceren en prikkels verwerken. Je zou kunnen zeggen: iedereen is anders ‘bedraad’. Dus niet alleen de medewerkers met een label als ADHD, autisme, dyslexie, hoog sensitiviteit, etc. Iedereen brengt zijn eigen kwaliteiten en uitdagingen mee naar het werk. In deze training zoomen we eerst uit; welke vormen van neurodiversiteit zijn er en hoe kun je dit herkennen? Om daarna in te zoomen naar jezelf, hoe kun jij zoveel mogelijk ‘jezelf zijn’ op de werkvloer en hoe en zorg je ervoor dat je talenten optimaal worden benut.

In de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:
•Wat is neurodiversiteit?
•Hoe herken je dit? We maken gebruik van een korte prikkelende ervaringsgerichte oefening (beeld/geluid);
•Hoe creëer je een passende werkplek voor jezelf of hoe houd je rekening met je collega’s op een manier die passend is binnen de organisatie;
•Hoe voer je een gesprek over dit thema op de werkvloer?

Lieneke van Grinsven

- Coöperatie Burnout Preventie & Begeleiding

39. Grip op Werkdruk: Bouw aan Veerkracht en Werkgeluk voor een Toekomstbestendige Zorg

Zet Jezelf Op 1 voor Meer Impact

In deze inspirerende en praktische workshop nemen we je mee in het versterken van jouw veerkracht en werkgeluk. Bij Buro Anna geloven we dat medewerkers in de zorg het verdienen om zichzelf op nummer 1 te zetten. In een omgeving waarin werkdruk en hoge eisen vaak centraal staan, leer je hoe je in balans blijft, je grenzen bewaakt en met energie je werk kunt doen. Met praktische, lichaamsgerichte oefeningen en technieken krijg je tools aangereikt om stress te verminderen en meer grip te krijgen op je welzijn.
Als zorgmedewerkers zichzelf op de eerste plaats zetten, kunnen ze er écht zijn voor hun doelgroep. Door vanuit veiligheid en balans te werken, kunnen zij leiden op een manier die cliënten uitnodigt om kwetsbaar te zijn en muren te laten zakken. Dit werkt niet alleen in de bovenstroom – de zichtbare processen en structuren – maar ook in de onderstroom, waar emoties en onderliggende behoeften leven. Zo ontstaat een cultuur waarin cliënten en collega’s zich veilig voelen om zich open te stellen, en waar werkplezier en welzijn hand in hand gaan met persoonlijke groei en herstel.

Annelies Hulsebosch

- Buro Anna

40. Veranderen kun je leren: hands-on actieonderzoek

Hoe maak je verandering onderdeel van je dagelijkse werk? In deze workshop leer je hoe je met actieonderzoek op een praktische manier veranderingen kunt realiseren in de zorg. Geen lange theorieën, maar direct toepasbare tools en inzichten waarmee je aan de slag kunt. We laten zien hoe je verandering niet als extra taak ervaart, maar als iets dat je werk juist leuker en efficiënter maakt.

We oefenen met tools zoals stakeholderanalyse en de participatieladder. Ook krijg je praktische handvatten voor het opvolgen van acties en hoe je die gaandeweg kunt bijstellen.

De workshop is hands-on, inspirerend en afgestemd op de uitdagingen van professionals in zorg en welzijn. Of je nu een HR- of ARBO-professional, ergo- of veiligheidscoach of een andere zorgprofessional bent, je gaat naar huis met concrete ideeën en tools die direct toepasbaar zijn in jouw dagelijkse praktijk. Samen ontdekken we hoe veranderen niet iets extra’s hoeft te zijn, maar juist een integraal en motiverend onderdeel van je werk kan worden.

Fenna Mossel

- Pluut & Partners

41. Haptonomie: Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

In de praktijk krijg je als zorgverlener steeds vaker te maken met patiënten en mantelzorgers die op je reageren op een manier die je raakt. Grenzen worden niet altijd meer gerespecteerd en jij wordt uitgedaagd hier uitermate helder in te zijn. Hoe doe je dat in verbinding met een boze patient en met een agressief reagerend familielid?

Tijdens deze workshop staan we stil bij hoe grensoverschrijdend gedrag voor jou herkenbaar wordt en van invloed is op jouw eigen manier van contact maken. Als je je dat bewust bent kun je ook onderzoeken hoe je juist het contact kunt benutten om dit gedrag te doorbreken. Dus geen workshop met de-escalerende waardigheden, maar een workshop met inzicht en ervaren wat er van invloed is in het contact. Hoe zorg je goed voor jezelf en voor de ander als het onveilig wordt?

Margreet van Nieuwkoop

- Academie voor Haptotherapie

42. Haptonomie: Staan voor je vak!

Tijdens de innovatiedagen is het goed om er bij stil te staan of je alle ideeën en ervaring die je hebt wel optimaal inzet binnen je werk. Vaak ben je juist op de afdeling zelf zo betrokken bij je werk en je cliënten dat er vaak hele goede en passende nieuwe ideeën bij je op komen. En dan? Gun je jezelf de rust en de ruimte om die nieuwe ideeën ook te delen en in te brengen binnen je team? Durf je soms tegen de stroom in te gaan omdat jij gelooft in een nieuwe aanpak? Wat heb jij nodig om te gaan Staan voor je vak?

Margreet van Nieuwkoop

- Academie voor Haptotherapie

43. Voorkom fysieke belasting bij transfers (op Radiologie, SEH en IC)

Transfers van lig naar zit, horizontale transfers en hogerop verplaatsingen komen veel voor op de radiologie, SEH en IC. In deze workshop maken we de deelnemers bewust van de risico’s op fysieke overbelasting, de mobiliteitsklasse van de patiënt en de veiligheidsrisico’s voor de patiënt. Ervaringen worden uitgewisseld en daarna gaan we praktisch aan de slag om gezonde technieken te oefenen van manuele tiltechnieken tot het inzetten van transferhulpmiddelen.

In deze workshop gaan we dieper in op:
– Hoofdbronnen en normen Praktijkrichtlijnen fysieke belasting ZH
– Inschatten van mobiliteitsklasse patiënt en stimuleren van zelfredzaamheid
– Veilige transfers voor patiënt en zorgverlener
– Inzet van hulpmiddelen als er boven de norm gewerkt wordt (manueel vs. werken met tilhulpmiddelen)

Esther van der Heiden & Joram Wagtelenberg

- Arjo

44. Boksworkshop over weerbaarheid en veerkracht

Tijdens de workshop Weerbaarheid en Veerkracht ontdekken zorgprofessionals hoe ze fysiek en mentaal sterker kunnen staan in uitdagende situaties. Met behulp van praktische en energieke bokscoaching leren deelnemers grenzen aangeven, omgaan met agressie en een stevige houding aannemen.

Deze workshop biedt direct toepasbare inzichten en technieken die niet alleen de professionele weerbaarheid vergroten, maar ook bijdragen aan werkplezier en persoonlijke veerkracht. Een inspirerende sessie voor iedereen die zichzelf en het team sterker wil maken!

Iwan Pol

- Sterk in je Werk / What's Nekzt

45. Omgaan met grensoverschrijdend en agressief gedrag bij huisbezoeken

Als ambulant zorgverlener ben je vaak bij de cliënt aan huis. Daarbij kan je geconfronteerd worden met ongewenst of agressief gedrag, zowel van cliënten als van familieleden. Vaak sta je er dan alleen voor. Het is het goed te weten wat je in zo’n situatie mag en kunt doen.

Doel
In deze interactieve workshop krijgt u praktische handvaten hoe de risico’s op incidenten bij huisbezoeken in te schatten, welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen om de risico’s te beperken en hoe te handelen wanneer u tijdens huisbezoeken wordt geconfronteerd met ongewenst of agressief gedrag.

Programma
In de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:
– Emotie versus agressie
– Uitingen van agressie
– De verschillende vormen van agressie herkennen.
– Omgaan met de verschillende vormen van agressie
– De risico’s op agressie bij huisbezoeken inschatten (ARIH checklist)
– De regels: wat mag je wel en wat mag je niet.
– Praktische handvaten: Ben op tijd, legitimeer je, vraag toestemming om binnen te gaan, laat de ander voorgaan, kies een plek bij de uitgang, benoem onveiligheden als honden, wapens, afspraken maken met collega’s, etc.

Trainer
De trainer is de heer E. (Eric) van de Meent (1971). Eric heeft de opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht afgerond en daarnaast vele aanvullende opleidingen gevolgd zoals een masterclass organisatiepsychologie, de-escalerend werken en fysiek ingrijpen bij Pluryn, de-escalerend werken bij Radar/Vertige, Transactionele analyse, etc.

Eric van de Meent

- De agressietrainers Nederland

46. Think Like A Zebra

Leer leuker, lichter, laveren!

Deze workshop leert je om patronen en standaard manieren van denken te doorbreken. Meestal bekijken we bijvoorbeeld een probleem op drie verschillende manieren. Denkstijlen zijn evenwel te verveelvoudigen. Creativiteit staat daarbij centraal en… is te leren!
Bij Think Like A Zebra laat je je inspireren door de overlevingsstrategieën uit het dierenrijk. Van de doelgerichtheid van een specht tot de collegialiteit van een mier. De natuur barst van de opzienbarende benaderingen. Hierdoor krijg je moeiteloos nieuwe ideeën en concrete oplossingen. Te mooi voor woorden? Dan heb je nog nooit als een zebra gedacht. Of een hagedis. Of een leeuw. Of…

Op een interactieve manier leer je om je eigen denkpatronen te herkennen, te veranderen en te komen tot oplossingen en ideeën die je niet eerder had gezien. Al doende ervaar je nieuwe mogelijkheden, door anders te kijken, te denken en te doen!
Nieuwsgierig hoe creatief dieren zijn? Wil je je eigen denkstijl ontdekken? Loop je vaak tegen dezelfde hobbels aan? Wil je zelf eens anders tegen een vraagstuk aankijken? Kun je wel eens een boost aan creativiteit gebruiken? Deze workshop vergroot je veranderkracht en innovatievermogen!

Beverley Rose

- ORIN Training, Coaching & Advisering

47. Werken zonder fysieke overbelasting? Een wetenschappelijk veelbelovende aanpak mét borging d.m.v. Micro-Learning!

De ‘Methode van TRANSFERS beLICHT’ vermindert fysieke overbelasting en bevordert een respectvolle omgang met de cliënt. Het is gebaseerd op het kader van drie pijlers:

  1. Werken in de juiste houding (‘last dichtbij’, ‘rechte rug’ en ‘schredestand bij reiken’)
  2. Belasten binnen de veilige Arbonormen (kort gezegd: ‘geen kracht zetten’ en ‘niet hurken & knielen’; er zijn altijd goede alternatieven voor hurken en knielen (enorme eyeopeners en direct effect)
  3. Hanteren van haptonomische principes (‘hoe laat ik de cliënt naar vermogen meewerken’)

Werken binnen dit kader geeft de zorgmedewerkers inzicht in het maken van de juiste transferkeuze en uitvoeringswijze. Het geeft handvatten om een team op een lijn te laten komen. Wanneer welk hulpmiddel ingezet behoort te worden, wordt een logische keuze. In de workshop richten we ons op het vergroten van kennis en inzicht, maar ook op onderwerpen als ‘omdenken’ en grenzen stellen’. Er ontstaat een omslag in denken en een andere kijk op zorgverlenen: ‘goed voor de cliënt, maar ook voor mij’. Net als bij verkeersregels op straat, geeft het kader duidelijk de grenzen weer van wanneer iets nog wel of niet kan.

Haptonomie
Een rode draad in de workshop is haptonomisch werken. Het gaat hierbij om de manier van benaderen, aanraken en werken-zonder-kracht. Als zorgverlener raak je voortdurend aan, maar ben je bewust van wat je de ander laat voelen?
Haptonomie is geen truc. Daarom is het belangrijk om daadwerkelijk te leren voelen wanneer een cliënt op jouw uitnodiging reageert. Medewerkers zijn verbaasd als zij ervaren dat cliënten meer en gemakkelijker meebewegen als zijzelf minder doen. De zorg wordt lichter.

Wetenschap
In het onderzoek van J. Kox , PhD wordt de interventie als wetenschappelijk veelbelovend geduid. Een onderzoek waar de ‘Methode TRANSFERS beLICHT’ gebruikt en geanalyseerd werd.

Borging d.m.v. Micro-Learning platform MR BLUE SKY (projectnaam)
Praktische trainingen zijn erg belangrijk in het aanleren van nieuw gedrag. Maar dit kan alleen maar duurzaam bestaan als dit geborgd wordt. Regelmatige herhaling is ondersteunend in het aanpakken van gedragsverandering. Jaarlijkse praktische herhaling is prettig, een e-learning is aanvullend, maar een actieve laagdrempelige reminder is nog waardevoller.

Laagdrempelig leren, ontwikkelen en monitoren via WhatsApp? Dat kan! Met microlearning-modules worden medewerkers geholpen zich verder te ontwikkelen in hun competenties rondom ergonomie en fysieke belasting. Je monitort bovendien tegelijkertijd de voortgang en verbeterpunten. MR BLUE SKY (projectnaam) kun je op twee manieren gebruiken. Aan de ene kant is het een trainingsplatform en een inspirerende leeromgeving bomvol microlearnings over ergonomie en fysieke belasting. Zoals foto’s, testjes en video’s over til/verplaatsingstechnieken, de juiste werkhoudingen en het juiste gebruik van hulpmiddelen. Aan de andere kant is het een tool om kennis binnen je organisatie te borgen. Dat betekent dat je het kunt gebruiken om kennis te testen, kennis te vergroten en informatie snel onder medewerkers te verspreiden. MR BLUE SKY is speciaal bedoeld voor operationale medewerkers, zoals zorgmedewerkers, logistiek medewerkers en facilitair medewerkers.

Anneleen Schinkel

- TRANSFERS beLICHT

48. Nudges: kleine interventies voor gedragsverandering

Werken in de zorg vraagt veel van zorgprofessionals vanwege de aard van het werk en de psychosociale en fysieke uitdagingen die het werk met zich meebrengt. Veel van deze gezondheidsrisico’s worden veroorzaakt door (onbewust) gedrag. Een nudge is een subtiele verandering in de werkomgeving van de zorgprofessional of in communicatie, die de keuze voor het gewenste (gezonde) fysieke gedrag makkelijker maakt. In deze interactieve workshop leren we deelnemers om nudges te ontwerpen en in te zetten in de eigen organisatie om gewenst gedrag van medewerkers rondom fysieke belasting te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een reminder om bijvoorbeeld tilhulpmiddelen te gebruiken.

Dit zorgt voor:
– Gezonder gedrag op het gebied van fysieke belasting;
– Minder fysieke uitputting van medewerkers;
– Meer werkplezier en versterken duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Na de workshops hebben de deelnemers:
– Meer kennis over hoe je nudges kunt inzetten voor gedragsverandering;
– Een stappenplan om nudges te ontwikkelen en in te zetten in het team.

Marc Spoek

- IZZ b.v.

49. Van Werkdruk naar Werkbalans met de Balansdienst – Workshop voor Ergocoaches

Wil jij als ergocoach zorgmedewerkers helpen om met meer plezier en minder stress te werken? Dan is de workshop ‘Van Werkdruk naar Werkbalans met de Balansdienst’ precies wat je zoekt!

Tijdens deze interactieve workshop leer je hoe je met eenvoudige technieken werkdruk kunt verminderen en de balans op de werkvloer kunt verbeteren. Door goed te observeren, ondersteuning te bieden en de juiste actiepunten op te stellen, help je zorgmedewerkers om hun werk beter aan te kunnen en met meer energie te doen.

Wat kun je verwachten?

Praktische aanpak: Je gaat direct aan de slag in duo’s, waarbij je zowel de rol van ergocoach als zorgmedewerker ervaart. Zo krijg je inzicht in de echte uitdagingen op de werkvloer.

Herkenbare situaties: We behandelen praktijkvoorbeelden en laten zien hoe je knelpunten kunt herkennen en aanpakken.

Direct toepasbaar: Je krijgt handige tools en tips die je meteen kunt inzetten in je eigen organisatie.

Na deze workshop weet je precies hoe je de balansdienst kunt inzetten om zorgmedewerkers te ondersteunen, werkdruk te verminderen en het werkplezier te vergroten.

Enrique Eckenbach

- InnerConfidence - VerVisie

50. Kinaesthetics: Efficiënt ergonomisch verplaatsen in de Zorg

Als ergocoach weet je hoe belangrijk het is om zorgvragers te ondersteunen bij hun dagelijkse activiteiten, terwijl je zelf veilig en ergonomisch werkt. Met Kinaesthetics krijg je tools in handen om zowel jouw eigen bewegingsvaardigheden als die van de zorgvrager naar een hoger niveau te tillen.

Wat is Kinaesthetics?
Kinaesthetics is de studie van lichaamsbeweging en hoe we deze waarnemen en verbeteren. Het helpt zorgverleners én zorgvragers om bewegingen efficiënter en minder belastend uit te voeren. Door herhaling en bewustwording leer je bewegingen niet alleen uitvoeren, maar ook perfectioneren. In de workshop gaan we in op verplaatsingen van cliënten in en rondom bed en hoe jij deze uitnodigt zonder gebruik te maken van lichaamskracht. We werken in ’t groen. Weten hoe? Neem deel aan deze leuke interacctieve workshop van 90 minuten.

Trea van der Wijk

- Passievoorzorg/ solutions2care

51. Hoe doen ze het bij?

De meeste zorgorganisatie hebben tegenwoordig wel iets van een beleid fysieke belasting. Maar iedereen maakt zo zijn eigen keuzes. Daarom kunnen we heel veel van elkaar leren. Overal zijn immers dezelfde valkuilen en vinden we dezelfde wielen uit. In deze workshop ‘Hoe doen ze het bij?’ delen drie zorgorganisaties hun beleid fysieke belasting en gaan we met de zaal in discussie over wat wel werkt en wat niet.

Nico Knibbe

- LOCOmotion

53. Nieuwe tool statische belasting: de StatMeter

Statische overbelasting is een groot en groeiend probleem in de zorg. Onder andere, maar vooral door het werken in ongemakkelijke houdingen. Dit kan leiden tot ernstige klachten aan de nek, schouders en rug, met een drie keer verhoogde kans op langdurig verzuim tot gevolg. Nu is er een nieuwe online tool, de StatMeter, ontwikkeld door LOCOmotion in samenwerking met Lopital. Daarmee pak je het probleem aan de voorkant aan. Je vult een paar vragen in en je krijgt zicht op hoeveel en hoe vaak jij statisch wordt belast. Maar dat niet alleen. De tool biedt ook praktische tips om statische belasting te verminderen.

Nico Knibbe

- LOCOmotion