Programma donderdag - 24 juni 2021

Hieronder vind je het volledige programma voor de dag van
jouw keuze. Je kunt je inschrijven voor maximaal 3 workshops.

Workshop 1.

Perfectionisme en chronische stress

De verstrekkende invloed van perfectionistisch gedrag op zowel werk als privé

9.30 - 11.00 uur (VOL)

Perfectionisme kenmerkt zich door hoge mate van druk ervaren, heel veel moeten en de lat hoog leggen; het is nooit goed genoeg. Mensen met perfectionistisch gedrag bezitten een goed ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel. Zij vinden het lastig om nee te zeggen. Ze zijn m.n. op de ander, de collega, de patiënt etc. gericht. Zij zien goed wat nodig is en waar gaten in het systeem zitten, waar tekort geschoten wordt.

Dit gedrag, hoe waardevol ook voor het team/organisatie pakt negatief uit voor de persoon zelf, zeker op de wat langere termijn. Deze mensen gaan vaak over hun grenzen en vinden het moeilijk om tijdig te stoppen. Ze gaan door totdat het lijntje breekt.

Zij lijden onder chronische stress die onvoldoende herkend wordt. Ze lopen lichamelijke en mentale risico’s. Dit gaat verder dan voor de persoon zelf. De kans op uitval wordt groot (burnout) waardoor ook het team/organisatie hiermee te maken krijgt.

Zelf kunnen ze dit proces haast niet keren omdat ze niet in de gaten hebben wat er gebeurd, laat staan dat ze dit patroon zelf onbewust in stand houden.

Tijdens de workshop worden er inzichten en kennis gedeeld over:

  • wat perfectionisme is
  • hoe het te herkennen
  • het effect op lichaam en geest
  • wat maakt dat het een belemmerend en ongezond gedragspatroon is
  • tips over wat je eraan kunt doen

Tijdens de workshop kunnen de deelnemers een Quick Scan doen waardoor ze voor zichzelf helder krijgen hoe hun vlag erbij hangt.

Kennis en inzicht biedt regie!

Workshop 2.

Regisseur van je eigen leven: Hoe werk en mantelzorg ik zonder schuldgevoel?

13.30 - 14.30 uur

Regisseur van je eigen leven: ik werk en mantelzorg. Hoe blijf ik in balans?

1 op de 3 drie collega’s is mantelzorger. De kans is dus groot dat ook jij naast je werk voor je naasten zorgt. Je hebt immers een groot zorghart en in je omgeving word je gezien als expert. Hoe zorg jij ervoor dat je de balans bewaakt tussen werk en privé en daarbij niet een schuldgevoel hebt. Hoeveel tijd heb je voor jezelf? Een gezonde werk en mantelzorg balans houdt rekening met zowel jouw belangen en behoeften , degene voor wie je zorgt en de belangen van het werk. De workshop heeft tot doel een eerste aanzet te geven tot zo optimaal mogelijk functioneren thuis en op het werk. Resultaat is een eerste inzicht in persoonlijke factoren die de balans van werk en mantelzorg negatief en positief beïnvloeden, vergroten van het bewustzijn over impact van werk en mantelzorg, ontvangen van tips en handvatten om mogelijke stress factoren in de combinatie werk-mantelzorg te hanteren.

Tijdens de workshop maken we gebruik van van een infographic: ‘Mantelzorg: wat moet je weten’. Deze infographic en een whitepaper: ‘Tips en handvatten voor werkende mantelzorgers’ kunnen deelnemers na afloop ook digitaal ontvangen.

Workshop 3.

Minder fysieke belasting met de inzet van plafondtilliften

14.30 - 15.15 uur

Door de toenemende zorgvraag, vergrijzing onder zorgpersoneel, een hoog verzuim en krapte op de arbeidsmarkt staan we in de zorg voor grote uitdagingen. We moeten kijken naar innovatieve hulpmiddelen waarmee we nu en in de toekomst de zorg op een verantwoorde, efficiënte en doelmatige wijze kunnen verlenen.

Neem deel aan de workshop: ‘De plafondlift; van transferhulpmiddel naar zorghulpmiddel’ en ontdek hoe een plafondlift het verschil gaat maken voor jou, de zorgvrager en de organisatie.

Workshop 4.

veilig op huisbezoek

15.30 - 17.00 uur

Als ambulant zorgverlener kom je vaak bij de cliënt aan huis. Daarbij kan je geconfronteerd worden met grensoverschrijdend of agressief gedrag, zowel van de cliënt als van familieleden. Omdat je in het huis bent waar de cliënt zich thuis en sterk voelt, en je er vaak alleen voor staat, ben je extra kwetsbaar.

In deze workshop leren we je vooraf de risico’s op een incident zo goed mogelijk in te schatten. We leren je verder hoe grenzen te stellen aan agressief gedrag en je krijgt praktische tips zoals: het gebruik van de ARIH checklist, waar ga je zitten in de kamer en welke excuses kan je gebruiken om weg te komen.

Workshop 5.

tijd maken voor ergocoachtaken

doorlopend

Maak jij voor de invulling van je ergocoachtaken wel eens een planning? Je kiest je lange termijndoelen, maakt een actieplan en reserveert tijd in je agenda om eraan te werken.
Als jij bent zoals de meesten van ons, dan merk je vast ook dat je dagelijkse werk alle tijd opslokt. Je ergocoachuren verdampen. Soms weken achter elkaar.
Dat is jammer. Want je kunt meer waarde toevoegen aan je team als het je wél lukt de tijd te nemen om je plannen uit te voeren.

In deze mini-serie ontdek je in vijf stappen hoe je tijd en zin maakt voor ergocoachtaken. Vijf dagen lang ontvang je elke dag een tip of opdracht in je mailbox. Je voornemens moet je nog steeds zelf uitvoeren, maar het wordt een stuk leuker en makkelijker.

Workshop 6.

Zorg voor je loopbaan, blijf sterk in je werk

doorlopend

Wil je met plezier en energie in zorg en welzijn blijven werken? Dan is het goed om aandacht te hebben voor je loopbaan. Maar hoe doe je dat in deze onrustige tijden? Stap voor stap in een kwartiertje per dag met de online vijfdaagse ‘Zorg voor je loopbaan, blijf sterk in je werk’. Dan ontdek jij hoe je je energie vast kunt houden of terug kunt krijgen. En hoe je sterk in je werk blijft. Nu en in de toekomst voor als je wat ouder bent en je misschien op een andere manier je talent, ervaring en kennis in wilt zetten voor zorg en welzijn. Ook daar ga je mee aan de slag in de online vijfdaagse Zorg voor je loopbaan, blijf sterk in je werk.
Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 juni 2021 krijg je elke dag een e-mail van Sterk in je werk, zorg voor jezelf. Hiermee kun je vol energie en inspiratie aan de slag met je loopbaan. Deelname is gratis en mogelijk na invullen van voornaam en e-mailadres zodat jij persoonlijk de e-mails in ontvangst kan nemen.

Zorg voor je loopbaan, blijf sterk in je werk is geschikt voor iedereen die werkt in zorg en welzijn. Wil je aandacht voor je loopbaan in zorg en welzijn omdat je:
• naar het enthousiaste gevoel verlangt van toen je startte in zorg en welzijn
• je energiebalans wilt behouden
• je talenten meer wilt inzetten
• mogelijkheden voor de toekomst zoekt
Herken je je in één van bovenstaande punten? Dan ben je van harte welkom!

Klik hier om je aan te melden!

Workshop 7.

Oh jee! Hoe krijg ik ze mee??

doorlopend

Als ergocoach loop je vaak voorop. Dan is het soms lastig je collega’s mee te krijgen in je ideeën en plannen. Je kunt dan ‘weerstand’ ervaren. Herken je dat? Je bent niet de enige! Veel ergocoaches hebben hier mee te maken. Toch kan het ook anders, is de ervaring van de ergocoaches in onze trainingen. Door je te verdiepen in hoe motivatie werkt en soms dingen nét een beetje anders aan te pakken kan je veel meer bereiken. En dat zonder dat jij degene bent die steeds keihard aan het werk is.  

Wil je daar meer over weten? Dan is deze mini-training iets voor jou.
In deze mini-training in het Positief Motiveren van collega’s leer je hoe motivatie werkt. Je krijgt nieuwe inzichten en praktische handvatten, zoals het ergocoach-actieplan. Op verschillende manieren helpen we je om op een andere, positieve manier aandacht te vragen voor ergocoaching.
 
Hoe volg je de mini-training?
Deze mini-training ontvang je via e-mail. Van af maandag 21 juni krijg je dagelijks een mail – 5 in totaal. Elke mail geeft je toegang tot een korte, praktische video én een werkblad. Deze kan je uitprinten en je kunt hier direct mee aan de slag. 
 
Wil je jouw ervaringen uitwisselen met je collega-ergocoaches? Hiervoor ben je van harte welkom in de besloten Facebook-groep die speciaal voor dit doel is opgericht. In deze groep zijn wij in deze week ook regelmatig aanwezig om vragen te beantwoorden. 

Heb je na de mini-training nog vragen? Dan ben je op vrijdag 25 juni van 12.30 – 13.00 uur van harte welkom bij een vraag-en-antwoordsessie via Zoom. We ontmoeten je daar graag!